facebook_page_plugin

Zaopiekowała się nią przeorysza benedyktynek – Jutta. Przygotowując się do życia w zakonie, w Disibodenbergu, Hildegarda otrzymała klasyczne wykształcenie. Po śmierci Jutty została jednogłośnie wybrana na przełożoną klasztoru.

Hildegarda była jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki, jak również jedną z najważniejszych postaci w historii chrześcijaństwa. Wieści o jej nadprzyrodzonych zdolnościach przenikały przez klasztorne mury i niosły się po całej średniowiecznej Europie. Przyjeżdżali do niej królowie i książęta. Spotykała się z papieżami. Wszyscy pragnęli uzyskać od Hildegardy diagnozy i porady dotyczące również zdrowia.

Była wzorową przełożoną, fundatorką dwu klasztorów benedyktyńskich, jak również pierwszą w historii Kościoła kobietą ,która uzyskała od papieża zgodę na pisanie dzieł teologicznych. Wszechstronnie uzdolniona, była także autorką wielu kompozycji muzycznych, traktatów naukowych i przyrodniczych, cudotwórczynią. Odważyła się skrytykować cesarza Fryderyka Barbarossę za spowodowanie schizmy w Kościele. Była doradczynią papieży i biskupów. Jej mistyczne i prorockie wizje zjednały jej tytuł „Sybilli znad Renu”.

Zmarła 17 września 1179 r. w klasztorze w Rupertsbergu i została pochowana w kościele parafialnym w Einbingen, którego obecnie jest patronką.

Dotychczas papieże ogłosili 33 świętych doktorami Kościoła. Tytuł ten nadawany jest tym spośród świętych, którzy wyróżniali się w swych pismach prawowiernością i wybitną wiedzą teologiczną. Są wśród nich trzy kobiety: św. Teresa z Awila, Katarzyna ze Sieny, ogłoszone przez Pawła VI oraz św. Teresa od Dzieciątka Jezus, ogłoszona przez Jana Pawła II w 1997 r. Czwartą kobietą jest św. Hildegarda z Bingen ogłoszona przez Benedykta XVI doktorem kościoła 7 października 2012 r.

 

O ZDROWIU

Św. Hildegarda podkreślała ścisły związek pomiędzy odpowiednim żywieniem a zdrowiem. Według Świętej, to co jemy, jest naszym lekarstwem. Źródłem zaś zdrowia jest opieranie się na sześciu złotych zasadach:

  • właściwie jeść i pić,
  • czerpać energię życiową z czterech żywiołów świata,
  • przestrzegać rozsądnej równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem,
  • odnaleźć naturalny rytm snu i czuwania jako równoważących się sił,
  • praktykować sztukę wydalania substancji powodujących choroby,
  • podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe poprzez pełnienie cnót chrześcijańskich.

Kuchnia św. Hildegardy zapewnia zaopatrzenie we wszystkie niezbędne organizmowi składniki. Jest oparta w głównej mierze na diecie orkiszowo-warzywno-owocowej. Spośród całej, ogromnej gamy produktów spożywczych jakie człowiek ma do dyspozycji, święta umiłowała szczególnie orkisz, kasztany jadalne oraz koper włoski. Są one ogromnie wartościowe i w pełni przyswajalne przez nasz organizm. Jedząc je, dostarczamy wszelkich niezbędnych składników odżywczych, które ponadto działają na nasz organizm leczniczo.

Hildegarda preferowała to co rosło na ziemiach wokół klasztoru a więc przekładając na język dzisiejszy, zachęca nas do korzystania z produktów lokalnych.

 

PRODUKTY św. HILDEGARDY
(Z leksykonu ziół św. Hildegardy)

BERTRAM
Radix - Anacyclus pyrethrum
Zastosowanie: zaburzenia trawienia, nieprawidłowe żywienie, cukrzyca, niestrawność, wspomaga układ nerwowy, poprawia nastrój, usuwa zaflegmienie w okolicach gardła oraz nosa. Wzmacnia śluzówki oraz wspomaga wydzielanie śliny. Odpowiada za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia. Bertram dzięki anacyklinie i pyretrynie daje kompletną ochronę organizmu, który jest lepiej ukrwiony a krew jest oczyszczona z substancji trujących i zarazków. Dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwwirusowemu i przeciwpasożytniczemu odgrywa istotną rolę w leczeniu chorób infekcyjnych i zapobieganiu zakażeniu. Dr Van Heckken donosi o skuteczności bertramu w leczeniu malarii i AIDS w Zambii w Afryce Centralnej, gdzie realizowany jest projekt badawczy WHO.
Sposób użycia: 1-3 szczyptami posypywać każde jedzenie lub dodawać do gotowania.
Tabletki - 3 razy dziennie 1-2 tabletki rozpuścić pod językiem.

CYNAMON
Cinnamonum ceylanicum
Zastosowanie: niewłaściwe soki, zaburzenia regulacji hormonalnej, zaburzenia przemiany materii, cukrzyca; ważna przyprawa kuchenna.
Wskazówka: W przypadku cynamonu został udowodniony dobry wpływ na poziom cukru i tłuszczów we krwi. Obniżenie poziomu cukru wynika z zawartego w cynamonie związku polifenolowego, działającego podobnie jak insulina. Pozytywny wpływ dotyczy również cholesterolu LDL i trójglicerydów, których poziom może zostać obniżony za pomocą cynamonu nawet o 30%.
Sposób użycia: jako przyprwę dodawać do potraw mięsnych, ciast, i wszelkich dań, regulując intensywność smaku potrawy zależnie od konsumenta. Polecana ilość to 1-2 szczypty do dania.

DYPTAM
Dictamnus albus
Zastosowanie: pomaga ogólnie na "zwapnienie" naczyń krwionośnych, kamienie nerkowe oraz żółciowe. Bóle serca wywołane arteriosklerozą, podwyższony poziom cholesterolu. Poprawia ukrwienie.
Sposób użycia: Kilka razy dziennie przez dłuższy czas (3-6 miesięcy) 1-2 szczypty sproszkowanego ziela spożywać 3 razy dziennie lub 1-3 tabletki podjęzykowo. Posypywać pieczywo albo używać jako przyprawę do potraw.

GALGANT
Alpinia officinarum
Zastosowanie: jest środkiem nasercowym pomagającym na bóle, osłabienie i skurcze serca oraz zaburzenia krążenia, kurcze żołądka i jelit (syndrom Roemhelda), dolegliwości miesiączkowe, stany wyczerpania i osłabienia. Ma właściwości rozkurczowe. W koncepcji Hildegardy jest jednym z najskuteczniejszych środków na wzdęcia, mdłości, witalizację serca i układu krążenia. Dzięki ostrym substancjom czynnym galgant powoduje rozszerzenie skurczonych naczyń wieńcowych serca i na drodze odruchu językowo-sercowego powoduje zwiększony dowóz tlenu i dokrwienia mięśnia sercowego, wskutek czego ból serca ustępuje. Normalizuje się też ciśnienie tętnicze. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym galgant pomaga w bólach reumatycznych i w rwie kulszowej.
Sposób użycia: można go stosować zapobiegawczo dodając do wszelkich potraw szczyptę sproszkowanego galgantu lub jedną tabletkę po jedzeniu. W bólach serca 1 tabletkę. Jeśli bóle serca nie znikają po 5 minutach zażyć ponownie tabletkę i po 5 minutach ponownie. Rozpuścić na języku (odruch językowo-sercowy).

HYZOP LEKARSKI
Hyssopus officinalis
Zastosowanie: pomaga na smutek, melancholię, depresję związaną z osłabieniem wątroby. Jest przyprawą "dobrego samopoczucia". Polecana w przypadku kaszlu, dolegliwości wątroby i płuc oraz do oczyszczania krwi.
Sposób użycia: 1-3 szczypty dodawać do gotowania potraw.

JĘZYCZNIK ZWYCZAJNY
Phyllitis scolopendrium
Zastosowanie: stan szoku (również po operacji), bóle głowy i klatki piersiowej, bóle spowodowane przypadkowym wstrząśnieniem mózgu. Języcznik wg Hildegardy jest niezastąpionym środkiem przeciwbólowym w przypadkach urazów mechanicznych a także spowodowanych spadkiem formy fizycznej po przebytej traumie; wspomaga on ciało w pokonaniu bólu oraz przywraca prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Sposób użycia: od 1 do 3 czubków noża przed i po jedzeniu zlizywać z ręki; w sytuacji wypadku tę samą ilość można zmieszać z ciepłą nalewką z pietruszki i miodu. W przypadku tabletek spożywać po 3 sztuki 3 razy dziennie.

KMIN RZYMSKI
Fructus cumini
Zastosowanie: pomaga w alergii na zwierzęce substancje białkowe.
Sposób użycia: 1-3 szczypty kminu dodać do jedzenia.

KOPER WŁOSKI
Foeniculum vulgare
Zastosowanie: dolegliwości trawienne, wzdęcia, zgaga, bóle żołądka, nadkwasota, zapalenie żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, błędy dietetyczne. Ma odczyn zasadowy, neutralizuje kwas żółciowy. Redukuje intensywny zapach z ust spowodowany niewłaściwym trawieniem. Poprawia nastrój, cerę i zapach ciała.
Sposób użycia: Tabletki. 3 razy dziennie od 3-5 tabletek przed jedzeniem. W przypadku zgagi dodatkowo 3 tabletki po jedzeniu. Pić herbatę z owoców kopru. Używać sproszkowanego kopru, jako jarzynki, do gotowania potraw.

MIESZANKA Z BERTRAMEM
Skład: korzeń bertramu, korzeń imbiru, czarny pieprz
Zastosowanie: zaburzenia krążenia w kończynach dolnych, skurcze nóg, rwa kulszowa, reumatyzm, miażdżyca. Mieszanka z brtramem usprawnia krążenie krwi, dzięki czemu zmniejsza ból towarzyszący odrętwieniu i skurczom kończyn dolnych.
Sposób użycia: 3 razy dziennie 3 tabletki do posiłków, rozpuszczone w kieliszku wina pietruszkowego lub 3 razy dziennie 2-3 czubki noża mieszanki przed jedzeniem - z kieliszkiem likierowym wina pietruszkowego.

MIESZANKA Z IMBIREM
Skład: imbir, sproszkowany galgant, ostrzyż (cytwar) plamisty.
Zastosowanie: bóle żołądka, niestrawność, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie jelita grubego.
Sposób użycia: 1-3 szczypty proszku dodać do jednego kieliszka likierowego wina i pić po jedzeniu i przed snem MIESZANKA Z KOZIERADKĄ POSPOLITĄ
Skład: biały pieprz, kmin rzymski, nasiona kozieradki (Trigonella foenum-graecum).
Zastosowanie: dolegliwości serca, ból serca, leczenie uzupełniające po zawale. Kozieradka zawiera hormonopodobne steroidy typu diosgeminy i dioscyny, które poprawiają poziom hormonów w organizmie i jako prekursorzy endogennego kortyzolu mają działanie przeciwzapalne. Kozieradka, jak udowodniono, obniża podwyższony poziom cholesterolu, dzięki czemu chroni przed arteriosklerozą.
Sposób użycia: 3 razy dziennie posypywać 1-3 szczyptami chleb i zjadać po posiłkach.

MIESZANKA Z WSZEWŁOGĄ DO MUSU GRUSZKOWEGO
Skład: korzeń wszewłogi górskiej (Meum athamanticum), galgant, lukrecja, cząber ogrodowy.
Zastosowanie: jest środkiem oczyszczającym i usuwającym złogi; czyszczenie żołądka i jelit z niestrawionych resztek pokarmu, infekcja grzybami jelitowymi, Hildegarda określa go, jako "lek cenniejszy od złota, gdyż uwalnia jelita od ich "pleśni", grzybów, patogenów chorobotwórczych i ich toksyn, odpowiedzialnych za powstawanie chorób autoimmunologicznych. Niemieccy lekarze stosują ten produkt przy sanacji jelit i w regeneracji flory jelitowej. Sprawdził się wielokrotnie w usuwaniu migreny. Zażywa się go tak długo aż ataki migreny osłabną lub znikną.
Sposób użycia: rano na czczo 1 łyżeczkę, po obiedzie 2 łyżeczki, przed snem 3 łyżeczki.
Przygotowanie: gotową mieszankę ziół wsypać do 1 kg ugotowanych na miękko gruszek, dodać 6 łyżek odszumowanego miodu. Przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

PIGWA tabletki
Skład: owoce pigwy pospolitej, galgant
Zastosowanie: reumatyzm, artretyzm, artroza, arterioskleroza, podwyższony poziom kwasu moczowego. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych pigwa pomaga usunąć z tkanki łącznej kwas moczowy oraz metabolity, tym samym wpływa pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Wskazana osobom zakwaszonym.
Sposób użycia: zaleca się spożywać 4 razy dziennie 5 tabletek rozpuszczając w jamie ustnej na języku. Stosować minimum miesiąc.

SILVESAN (mieszanka ziół)
Skład: koper włoski, korzeń galgantu, korzeń dyptamu, ziele jastrzębca kosmaczka
Zastosowanie: dolegliwości żołądkowo-jelitowe, poprawia przemianę materii i działanie układu krążenia, rekonwalescencja po chorobach i operacjach, częste oblewanie się potem. Zalecana w angina pectoris, u pacjentów po zawale, w zakrzepicy, przy wysokim ciśnieniu krwi, przy bólach nerek, w dolegliwościach "menedżerów". Pomocna w leczeniu ognisk zapalnych (wielka kuracja oczyszczająca wg Hildegardy). Jeden z najważniejszych, uniwersalnych środków w koncepcji Hildegardy. Wzmacnia serce oraz układ krążenia, poprawia ukrwienie i redukuje kwasowość. Stabilizuje stan zdrowia pacjenta.
Sposób użycia: 1-3 szczypty mieszanki połączyć z ciepłym winem lub nalewką pietruszkową i pić po obiedzie i kolacji lub 2 razy dziennie 3 tabletki rozpuścić w kieliszku ciepłego wina. W klimakterium przed jedzeniem 2 szczypty mieszanki posypać na chleb lub potrawę i spożyć.

facebook_page_plugin