facebook_page_plugin
  • celiakii
  • dny moczanowej
  • alergii pokarmowej
  • niedokrwistości
  • osteoporozy
  • niedożywienia, niedowagi
  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po operacjach bariatrycznych
  • Ponadto oferujemy:

    • Zakupy z Dietetykiem czyli co trzeba wiedzieć, aby stać się świadomym konsumentem
    • Testy diagnozujące nietolerancję pokarmową. Szczegółowa analiza sposobu żywienia
    • Testy My Care – Nietolerancja pokarmowa IgG
    • Testy genetyczne
    • Diagnostyka grzybicy – Candida test
    • Indywidualny Catering Dietetyczny

    NOWOŚĆ:

    ZAKUPY Z DIETETYKIEM

    Pieczywo, płatki śniadaniowe, wędliny, jogurty, sery, mrożonki, soki… czyli codzienny koszyk z zakupami.

    Tylko czy to, co do niego wkładamy, naprawdę jest warte swojej ceny? Czy wpływa tak korzystnie na nasze zdrowie i dobre samopoczucie, jak przekonują nas do tego reklamy?

    Wszystkich zainteresowanych rozwikłaniem tych żywieniowych zagadek zapraszamy na wspólne zakupy z naszą dietetyk, który doradzi, jakich żywieniowych pułapek unikać w sklepach spożywczych, podpowie jakim hasłom marketingowym nie wierzyć oraz których syntetycznych substancji dodatkowych (znane wszystkim „E”) zdecydowanie unikać.
    Zakupy mogą mieć charakter wyłącznie instruktażowy (bez konieczności kupienia konkretnych produktów spożywczych).

    Zakupy z dietetykiem to warsztaty przeznaczone dla osób, które chcą zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny. Dowiedz się więcej na temat produktów spożywczych, które na co dzień kupujesz, na temat ich składu, jakości i pochodzenia. Poznaj je od strony rzeczywistych wartości, a nie tylko hasła z reklamy.

    W trakcie wycieczki wśród gąszczu sklepowych półek nasza Pani dietetyk-przewodnik doradzi Ci m.in.:

    - jak planować zakupy?
    - jak wnikliwie czytać etykiety ?
    - czy racjonalne zakupy muszą trwać kilka godzin?
    - czym są "E" - których nie należy się obawiać, a których absolutnie unikać,
    - jak unikać pułapek marketingowych zastawionych przez nieuczciwych producentów i sprzedawców ?
    - jak skomponować koszyk zakupów zgodny z zaleceniami dietetycznymi ?
    - które produkty powinny być stałym asortymentem w Twojej kuchni, a których należy bezwzględnie unikać,
    - czym żywność ekologiczna różni się od tradycyjnej i czy warto wydawać na nią więcej?

    Część pierwsza cyklu: Produkty zbożowe - pieczywo, płatki, kasze, makarony, przekąski

    Grupy po 4 osoby, zbiórka w Lumen, następnie wspólny przejazd do wybranego sklepu
    Czas warsztatu łącznie ok. 3 godzin.
    Cena 90 zł
    Najbliższy proponowany termin: 22.11.2017 (środa) godz.17.00

    PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE W HIPERCHOLESTEROLEMII

    Hipercholesterolemia oznacza zwiększone ponad przyjętą normę stężenia w surowicy krwi cholesterolu całkowitego (> 200 mg/dl) lub lipoprotein o małej gęstości – LDL, czyli tzw. złego cholesterolu (>115 mg). Zaburzenie to jest uznawane za jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, udarów czy chromania przestankowego. Zaburzenia dotyczące stężenia oraz proporcji pomiędzy lipoproteinami mogą występować w wyniku defektów genetycznych (np. rodzinna hipercholesterolemia), jednak najczęściej towarzyszą nadwadze i otyłości, a zatem wynikają z podstawowych błędów w sposobie odżywiania oraz braku aktywności fizycznej. Z tego względu prawidłowa dieta jest obok codziennej aktywności fizycznej najlepszą metodą profilaktyki oraz leczenia zaburzeń lipidowych, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

    .

    Warto zwrócić uwagę na fakt, iż redukcja nadmiernej masy ciała związana jest z poprawą parametrów lipidowych krwi – spadkiem stężenia cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów oraz wzrostem stężenia frakcji HDL. Badania wskazują, że utrata 5 zbędnych kilogramów skutkuje spadkiem stężenia frakcji LDL cholesterolu średnio o 5-8%. Dlatego u osób z zaburzeniami lipidowymi bardzo istotne jest dążenie do osiągnięcia prawidłowej masy ciała, a następnie jej trwałe utrzymanie.

    Zalecenia dietetyczne u osób ze zdiagnozowaną hipercholesterolemią nie odnoszą się jedynie do ilości spożywanego wraz z pokarmami cholesterolu, ale dotyczą wielu aspektów zdrowego odżywiania. Ważny jest odpowiedni dobór produktów, ich ilość, jakość zdrowotna, połączenia w posiłkach, sposób przygotowania oraz podania.

    Wprofilaktyce i leczeniu dietetycznym hipercholesterolemii jednym z głównych zaleceń jest zmniejszenie spożycia cholesterolu pokarmowego do maksymalnie 200 mg dziennie. U wszystkich pacjentów, u których choroba nie jest wywołana czynnikiem genetycznym, zmniejszenie spożycia cholesterolu wraz z pokarmami znacząco wpływa na obniżenie stężenia we krwi frakcji LDL.

    .

    Źródłami cholesterolu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej zawierają go podroby (wątróbka, mózgi, serca, nerki), żółtka jaj (powinno się je spożywać nie częściej niż 2-3 razy na tydzień), tłuste wędliny wieprzowe oraz drobiowe (pasztety, kiszki, salcesony, parówki), masło oraz sery podpuszczkowe, dojrzewające, pleśniowe.

    Składnikiem pokarmowym, na który również należy zwrócić szczególną uwagę w diecie pacjentów z hipercholesterolemią jest tłuszcz. W profilaktyce oraz dietoterapii chorób układu krążenia ważną rolę odgrywa nie tylko ilość, ale przede wszystkim rodzaj tłuszczu zawartego w pożywieniu.

    Całkowita zawartość tłuszczu w diecie powinna wynosić nie więcej niż 25 % dobowego zapotrzebowania energetycznego.

    Udział kwasów tłuszczowych nasyconych powinien stanowić mniej niż 7% wartości energetycznej diety. Już samo zredukowanie udziału kwasów tłuszczowych nasyconych poniżej wymienionej wartości spowoduje spadek zawartości frakcji LDL cholesterolu o 8- do 10%. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają nie tylko na wzrost stężenia cholesterolu całkowitego oraz LDL, ale działają również prozapalnie, zwiększają krzepliwość krwi, konsekwencją czego jest powstawanie blaszek miażdżycowych, zakrzepów i zatorów. Największe ilości kwasów tłuszczowych nasyconych znajdują się w produktach obfitujących w tłuszcze zwierzęce, takich jak tłuste mięso wieprzowe, wołowe, baranie, gęsie, drób ze skórą, tłuste wędliny i przetwory mięsne, smalec, boczek, masło, sery podpuszczkowe, topione, tłuste mleko i jego przetwory. Wśród tłuszczy roślinnych największą zawartość kwasów nasyconych stwierdzono w oleju palmowym i kokosowym.

    Ogromnym zagrożeniem dla zdrowia, jakie niesie ze sobą niewłaściwe odżywianie, zwłaszcza uwzględniając współczesny model żywienia, są zawarte w pokarmach izomery „trans” kwasów tłuszczowych. Powstają one w procesie utwardzania olejów roślinnych metodą uwodornienia (np. przy produkcji margaryn twardych), a także w warunkach naturalnych (np. podczas obróbki termicznej żywności). Źródłem kwasów tłuszczowych trans są głównie wyroby cukiernicze (batony, wafelki, ciastka, krakersy), chipsy, chrupki, paluszki, produkty instant oraz twarde margaryny. Wykazano, że kwasy tłuszczowe trans zwiększają stężenie cholesterolu LDL w surowicy, obniżają stężenie chroniącej przed miażdżycą frakcji HDL cholesterolu, jak również przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów (np. jelita grubego, prostaty, sutka).

    .

    W prawidłowo zbilansowanej diecie, w ogólnej puli kwasów tłuszczowych przeważać powinny jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT). Ich spożycie może sięgać 20% całkowitej podaży energii. Dobrymi źródłami JNKT są: oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej rzepakowy, a także orzechy, pestki i ziarna. Dlatego właśnie tak dobroczynna dla układu sercowo-naczyniowego okazała się tradycyjna dieta śródziemnomorska, bogata w JNKT, świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zarazem uboga nasycona kwasy tłuszczowe oraz cholesterol.

    Równie cenne w diecie osób z hipercholesterolemią są wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich dobowa podaż w diecie powinna wynosić do 10% energii. Do wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych (WNKT) zalicza się kwas alfa linolenowy (C18:3 n 3) i linolowy (C18:2 n 6) oraz kwasy eikozapentaenowy (C20:5 n 3), dokozaheksaenowy (C22:6 n 3) i arachidonowy (C20:4 n 6  dietetyk bielsko , porady dietetyka )

    dietetyk bielsko

    porady dietetyka

    Wymienione kwasy należą do dwóch rodzin: omega-3 i omega-6. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (makrela, śledź, halibut) oraz oleje: lniany, sojowy, z zarodków zbóż. Kwasy z grupy omega-6 w największej ilości występują w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z wiesiołka. W licznych badaniach wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają korzystny wpływ na zdrowie, gdyż obniżają krzepliwość krwi, przez co redukują ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, a także posiadają właściwości przeciwzapalne oraz stymulujące układ odpornościowy.

    By skutecznie przeciwdziałać podwyższonemu stężeniu cholesterolu w surowicy krwi należy również zwrócić uwagę na zawartość błonnika pokarmowego w codziennym jadłospisie. Dobowa zalecana podaż włókna pokarmowego wynosi od 20 do 40 g, w tym 5-10 g powinien stanowić błonnik rozpuszczalny (zawarty głównie w warzywach, owocach , owsie). Takie dzienne spożycie błonnika rozpuszczalnego skutkuje zmniejszeniem stężenia frakcji cholesterolu LDL nawet o 5%. Ponadto trzeba pamiętać, iż błonnik pokarmowy zapewnia prawidłową perystaltykę jelit, wydłuża czas uczucia sytości po posiłku, ułatwiając tym samym utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz stymuluje wzrost dobroczynnych szczepów bakterii jelitowych, zwiększając siły obronne organizmu przed patogennymi bakteriami i wirusami. Dbajmy zatem, aby nasza dieta obfitowała w bogate w błonnik pełnoziarniste pieczywo, kasze, płatki owsiane, a także dużej ilości warzyw, nasion roślin strączkowych i owoców.
    facebook_page_plugin